Sneller rapporteren en betere rapportages: dat is in een notendop waaraan Martina Hoever en Steyn Kahrel het afgelopen jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum hebben meegewerkt. Het stuurinformatieteam, waar ze deel van uitmaakten, geeft ziekenhuismedewerkers inzicht in de data die ze nodig hebben om beleid en beslissingen te maken.
Van de verpleegkundig specialisten tot de Raad van Bestuur: in een ziekenhuis werkt iedereen met stuurinformatie. Alle divisies zijn sterk afhankelijk van up-to-date, correcte en gebruiksvriendelijke informatieproducten, zowel voor zorgtoepassingen en beleidsvorming. Daarom begon het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zo’n tweeënhalf jaar geleden aan een overstap van businessintelligencetool IBM Cognos naar de Microsoft BI Stack.
Een van de onderdelen van de Microsoft BI Stack is Power BI, dat intuïtief én laagdrempelig is. Ben je Excel gewend, dan kun je in Power BI ook snel uit de voeten. Achter de schermen ging er alleen nog best wat gemoeid met de overstap. Dus toen de deadline in zicht begon te komen, werden Martina en Steyn vanuit Furore ingevlogen te helpen bij de migratie van de informatieproducten.
Kennis vergroten
Omdat Steyn en Martina elk hun eigen specialisme hebben, betekende dat in hun geval vol gas op twee onderwerpen: kubussen (Steyn) en dashboards (Martina). ‘Binnen het LUMC was nog niet heel veel kennis over Power BI,’ vertelt Martina, ‘dus dat was het belangrijkste deel van mijn opdracht: die kennis vergroten en samen met LUMC-collega’s nieuwe dashboards bouwen.’
Steyn hield zich bezig met de kubussen. ‘Kubussen zijn datastructuren waarin gebruikers zelf weergaves kunnen opbouwen met verschillende meetwaardes en dimensies,’ legt Steyn uit. ‘Als het aantal operaties bijvoorbeeld de meetwaarde is, kan de dimensie een afdeling zijn, of een tijdseenheid – net waar je op zoek naar bent. Zo kan iedereen in het ziekenhuis heel flexibel precies de informatie bij elkaar slepen die hij of zij nodig heeft.’ De kubussen zijn gebaseerd op het LUMC-dataplatform, dat ook met hulp van Furore gebouwd is. In dat platform zijn de brondata uit verschillende systemen samengebracht voor near real-time hergebruik.