Digitale grenzen wegnemen binnen de zorg

Nederlandse GGZ-instellingen krijgen door de toename van eigen regie van cliënten steeds vaker te maken met vormen van eHealth, zoals apps en games. De data die deze middelen verzamelen zijn essentieel voor een goed cliëntbeeld en daarmee voor het verloop van de behandeling. De grootste uitdaging die hierbij komt kijken, is de integratie tussen tools voor eHealth en de gebruikte zorgsystemen. Stichting Koppeltaal maakte deze integratie mogelijk.

 

Sergej van Middendorp is projectleider bij Koppeltaal. Zijn team helpt IT-leveranciers samen te werken als één community. Binnen Koppeltaal zijn zorgaanbieders in de GGZ, IT-leveranciers en zorgverzekeraars vertegenwoordigd. Hun overkoepelende doel is te zorgen voor uitwisseling van data tussen eHealth-modules en eHealth-platforms.

 

Als voorbeeld van een eHealth-toepassing in de GGZ noemt Van Middendorp ‘Kick-ass’, een game die kinderen met autisme helpt om te gaan met ingewikkelde sociale situaties. Autisme is een complex domein. Er zijn gestructureerde data in de vorm van (wetenschappelijk) onderzoek en onderbouwde behandelgegevens, en ongestructureerde data in de vorm van gevoelens en emoties. Maar een paar uitgangspunten staan vast. “Eind 2014 was onze vraag of er standaarden bestaan die om kunnen gaan met deze beide datavormen”, zegt Van Middendorp. “HL7 FHIR bleek dit te kunnen omdat flexibiliteit in de standaard is ingebouwd. Daarnaast is FHIR afgestemd op de nieuwste online standaarden en eenvoudig uit te breiden.”

 

Koppeltaal richtte een eigen server in, waar applicaties data veilig uitwisselen door middel van FHIR. Elke GGZ-instelling kan zelf een eigen eHealth-platform kiezen. Door verbinding met de Koppeltaal-server zijn alle beschikbare eHealth-behandelingen – ongeacht het gekozen systeem of de app – te integreren. Zo ontstaat een completer beeld van een cliënt.
Inmiddels zorgde Koppeltaal al voor 16 verschillende koppelingen met GGZ-applicaties. Van Middendorp: “We hebben uiteindelijk als doel digitale drempels weg te nemen.”