Radboudumc (afdeling medische oncologie)

De afdeling medische oncologie van Radboudumc heeft in de zomer van 2014 de Epic-module Beacon in gebruik genomen. In deze module is de chemotherapiebehandeling vastgelegd. Medisch oncoloog en staflid medische oncologie Sandra Radema en haar team schakelden Furore in voor ondersteuning bij het project. Furore was onder andere betrokken bij (gebruikers)veiligheid, workflow, rapporten voor dagelijks gebruik op de afdelingen en managementrapportages.

 

Het Radboudumc gebruikt Epic sinds eind 2013. Na de livegang waren er echter nog enkele afdelingen die over moesten stappen op Epic, waaronder medische oncologie, urologie en longgeneeskunde. Sandra Radema: “Voor de afdeling medische oncologie was de belangrijkste doelstelling van Epic om veiliger en effectiever een behandelplan voor chemotherapie te kunnen vastleggen en uitvoeren. We wilden het proces rondom chemotherapie in het EPD integreren.” Basis hiervoor was de standaardisatie van ongeveer 180 protocollen. Dit was een van de taken van de Beacon-projectgroep, die bestaat uit medewerkers met verschillende disciplines: verpleegkundigen, een medisch oncoloog, Beacon-programmeurs en een implementatieconsultant van Furore.

 

Volgens Radema komt de soepele ingebruikname van Beacon met name doordat de afdeling nauw betrokken was bij de implementatie. “Hierdoor zijn onze processen gedegen vastgelegd in de EPD-module. In mijn ogen is dit essentieel voor het succes. Een EDP is namelijk een gereedschap voor behandelingen en het vastleggen daarvan.”