Workshop Expressies in HiX: in 5 dagen van beginner naar expert

Expressies; de meesten weten wel dat je er de functionaliteiten van HiX mee kunt uitbreiden, maar het blijft toch enigszins abstract. Tot je het gaat toepassen. En laat dat nu precies zijn wat we in onze workshop Expressies doen. Workshopbegeleider en implementatieconsultant Remco Piening neemt ons mee in het ontstaan van de workshop, de grootste expressie-struikelblokken en de toegevoegde waarde ervan als je ze écht begrijpt.

14 januari 2021   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

Workshop voor startende beheerders bij Furore
Steeds meer en complexere expressies in HiX

“In 2013 zijn we voor het eerst gestart met de workshop Expressies. Een van de aanleidingen was dat we merkten dat er niet veel documentatie beschikbaar was over expressies. Veel applicatiebeheerders die geen technische achtergrond hebben, kunnen met die beperkte informatie niet altijd goed uit de voeten. Een belangrijk onderdeel in de eerste twee dagen van de vijfdaagse workshop is dan ook het leren begrijpen van de regels van de programmeertaal. Die heb je immers nodig om expressies te kunnen lezen en schrijven.

Voorheen bouwden ziekenhuizen zelf de inrichting van HiX en gebruikten daarin expressies die zij zelf maakten. Met de introductie van de standaard content is het gebruik van expressies gegroeid en is het noodzakelijk dat beheerders expressies kunnen lezen. Om rekening te houden met zoveel mogelijk verschillende situaties en voorwaarden worden ze bovendien ook steeds complexer. Daarom is een van de belangrijkste leerdoelen van de workshop het leren lezen (ontcijferen) van expressies.”

Stapje voor stapje expressies lezen

“Hoe je expressies kunt inzetten? Je kunt bijvoorbeeld expressies gebruiken voor een voorwaarde op een knop; denk aan het weergeven van de groeicurve als de patiënt jonger is dan 18 jaar. Of het weergeven van specifieke knoppen bij een zwangere patiënt.

Er zijn honderden functies binnen de Expressiebuilder. Die behandelen we natuurlijk niet allemaal in de workshop. Een groot deel gebruik je ook helemaal niet. De workshop is daarom ook heel praktisch ingestoken. Hoe zit dat nou met die haakjes en hoe werkt het met parameters die je aan een expressie meegeeft?

Als je die basisprincipes goed begrijpt, ben je veel beter in staat om systematisch expressies te lezen en te ontcijferen en maakt het voor het begrip ervan eigenlijk niet meer uit of ze binnen jouw eigen domein vallen of niet. Hierdoor kun je collega’s beter bijstaan met hun vraagstukken op het vlak van expressies. Deelnemers worden ook echt getraind om de rust te nemen om stapje voor stapje de expressie te lezen.”

Ook als je al wat basiskennis op het vlak van expressies hebt, is de workshop nuttig. Vaak hoor ik tijdens de eerste twee dagen dat er bij ook ervaren deelnemers puzzelstukjes op hun plek vallen. En op de derde en vierde trainingsdag gaan we ook echt de diepte in en trainen we het systematisch denken waardoor je uiteindelijk elke expressie kunt ontcijferen.

Remco Piening

Implementatieconsultant

Furore collega Remco Piening
Stilstaan bij hoe data worden opgeslagen

“Tijdens de workshop gaan we ook in op hoe de gegevens in HiX worden opgeslagen. Je moet immers weten welke informatie er allemaal is en waar je aan moet denken. Ja/nee wordt anders in de database opgeslagen dan 0/1. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een geslachtsveld; man, vrouw, onbekend of 1,2,3. Hoe je met dat soort bewerkelijkheden kunt omgaan, komt ook aan bod. Hierbij speelt ook een stukje bewustwording een rol; dezelfde dingen vastleggen kan vaak op (veel) verschillende manieren. Hier moet je wel bij stilstaan als je expressies leest en schrijft.”

Met eigen casussen aan de slag

“Na het afronden van de workshop kunnen alle deelnemers expressies lezen, maar zelf expressies schrijven vinden sommige deelnemers nog wel wat lastig. Dat heeft vooral met een bepaalde denkwijze te maken; eigenlijk moet je kunnen denken als een programmeur. Ik merkte vaak dat deelnemers het veel makkelijker vinden om een expressie te schrijven over hun eigen domein dan over een heel ander domein. Juist doordat we oefeningen op maat aanbieden kunnen we deelnemers beter trainen. De laatste trainingsdag dragen deelnemers hun eigen casussen aan en helpen ze elkaar met het oplossen ervan. Zo worden ze klaargestoomd om binnen hun eigen ziekenhuis ook die adviesrol op het vlak van expressies te kunnen vervullen. Er zijn workshops geweest waarbij ik op de laatste trainingsdag nauwelijks aan het woord kwam omdat de deelnemers heel goed elkaars casussen konden oplossen. Erg mooi om te zien. Dan ben ik een trotse trainer en is wat mij betreft de workshop geslaagd!”
Workshop Expressies op locatie of online

De workshop kan ook, rekeninghoudend met de actuele maatregelen, bij u op locatie of online worden gegeven. Neem hierover gerust contact met ons op via info@furore.com.

Meer informatie over deze workshop?

Neem contact met ons op.

Furore collega Tim de Wild

Tim de Wild

Workshopcoördinator
workshops@furore.com