Leren is de rode draad bij het modelleren van zorgdata. Daar kan Lilian Minne van Furore over meepraten: zij begeleidt modelleur Annika Bijenhof van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) bij het modelleren in Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR). Daarmee kan het ziekenhuis universele bouwstenen maken, zodat zorgdata binnen en buiten de ziekenhuismuren kunnen worden hergebruikt en uitgewisseld.
Voor Annika, die als medewerker van het dataplatformteam van het UMC Utrecht onder andere data-uitgiftes verzorgt en gebruikers adviseert over dataproducten, is modelleren naar FHIR-profielen een nieuw hoofdstuk in haar loopbaan. Aanleiding is het nieuwe dataplatform dat het UMC Utrecht in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum ontwikkelt.
Dat ontwikkelen gebeurt op basis van de initiële opzet en datamodellen van het LUMC. ‘We nemen die bestaande modellen als grondslag en vullen ze aan met onderdelen die nodig zijn voor de zorgprocessen en usecases van het UMC Utrecht,’ vertelt Annika. ‘Dat gebeurt allemaal volgens FHIR, een internationale standaard voor het uitwisselen van zorggegevens. Omdat we daarover in het UMC Utrecht nog maar weinig kennis in huis hadden, ondersteunt Lilian ons daarin.’