Stichting HIV Monitoring (SHM) is sinds 2001 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als de enige instantie in Nederland die de patiënten data-registratie van mensen die leven met hiv in Nederland uitvoert.
De stichting streeft naar het volledig in kaart brengen van de hiv-epidemie in Nederland om daarmee de kennis over, en de zorg voor mensen met hiv in Nederland te optimaliseren. In samenwerking met 24 hiv-behandelcentra in Nederland heeft SHM een robuust raamwerk opgezet om gegevens van patiënten met hiv die daar toestemming voor hebben gegeven, systematisch over langere tijd te verzamelen. Sander Laverman van Furore hielp de stichting de afgelopen maanden bij het automatiseren van de dataverzameling.
Patiëntgegevens die verzameld en ingevoerd worden variëren van medicijngebruik, ziekenhuisopnames en complicaties tot algemenere zaken als leeftijd, gewicht, BMI, lengte en bloeddruk. Deze data - en meer - houdt SHM bij in een grote database om zo ook (trend)analyses te kunnen doen om meer inzicht te krijgen over de samenstelling van de populatie hiv-patiënten in Nederland. Tot kort verliep de dataverzameling en datainvoer naar de database grotendeels handmatig.
Van handmatig overtikken…
‘De 24 ziekenhuizen die meedoen aan het monitoringprogramma van SHM kunnen kiezen of ze de data zelf aanleveren, of dat ze dat door de stichting laten doen,’ vertelt Sander. ‘In het tweede geval schakelt SHM een dataverzamelaar in die handmatig informatie vanuit het patiëntendossier overtikt naar een webapplicatie.’ Best een klus, als je bedenkt dat sommige ziekenhuizen duizenden hiv-patiënten in de zorg hebben. En nog foutgevoelig ook: een typo is gauw gemaakt. Vandaar Sanders onderzoeksvraag: zijn er misschien automatiseringskansen?
… naar één druk op de knop
Het antwoord op die vraag ligt besloten in de protocollen van SHM – een soort invulformulieren. Sander: ‘Als pilot zijn we gestart met drie van die protocollen: Bezoeken & Metingen, Co-medicatie en Ziekenhuisopnames. We hebben in kaart gebracht wat SHM via die protocollen verzamelt, of dat netjes wordt vastgelegd in een gestructureerd veld, en of we die input er geautomatiseerd uit konden halen.’
Dat bleek te kunnen, dus de volgende stap was query’s schrijven: kleine stukjes code voor ziekenhuizen. ‘Het enige wat ziekenhuizen met die query’s hoeven te doen, is het studienummer waaronder SHM in het ziekenhuis bekend is in het epd invullen en op F5 drukken,’ zegt Sander blij. ‘Dan komen de data voor de juiste patiënten er in het juiste formaat uit en kunnen ze naar SHM worden verstuurd.’ Ideaal, want omdat ziekenhuizen vrijwillig meedoen aan de registratie, besteden ze er idealiter zo min mogelijk tijd en geld aan. Een kant-en-klare oplossing is dus winst voor alle partijen.